2 mrt 2009

Compartimentensyndroom

Het was omstreeks 03.45 uur toen wij wakker werden gebeld. Mark aan de telefoon. Het ging niet goed met hem.
Het voelde zo'n enorme druk in z'n onderbeen dat hij verging van de pijn. De traumachirurg was inmiddels opgeroepen en over enkele ogenblikken moest hij wéér geopereerd worden.
Nou mensen. Dan ben je snel wakker kan ik u zeggen. Potverdorie, wat nu weer! We schrokken ons natuurlijk te pletter en maken ons serieus zorgen of dit allemaal wel weer goed komt.
Binnen een kwartier waren we op het ziekenhuis en hadden vlak voor de operatie nog even de gelegenheid om Mark te spreken. Mark hield zich kranig! De operatie duurde vervolgens niet lang.

Naderhand kwam de behandelend chirurg, dr. van Walsum, bij ons en vertelde dat bij Mark een zgn. compartimentensyndroom was ontstaan. Dit onstaat wanneer tengevolge van zwelling in het onderbeen teveel druk op het spierweefsel en daarmee ook op de bloedvaten ontstaat. Kennelijk liggen alle spieren in zgn. compartimenten van o.a. bindweefsel. Wanneer een spier tengevolge van een beschadiging teveel gaat opzwellen, wordt het compartiment van die spier te krap. Daardoor worden bloedvaten en zenuwen afgekneld. Naast de pijn die dat veroorzaakt loop je als patiënt de kans dat, tengevolge van het stoppen van de doorbloeding, het spierweefsel afsterft..............tenminste, als er niets aan gedaan wordt !
Maar, gelukkig is in dit geval het euvel tijdig ontdekt en is er dus op tijd ingegrepen.
Aan beide zijden van de kuitspieren is nu een diepe snee (incisie)van ongeveer 15 centimeter gemaakt. Hierdoor is de druk weggenomen en hebben de spieren meer ruimte gekregen waardoor de doorbloeding weer goed op gang is gekomen.

Nu is het afwachten hoe dit zich ontwikkelt. De hoop is nu dat de zwelling in zijn been binnen een week afneemt. Wanneer dat lukt, zal de chirurg de gemaakte openingen met hechtingen weer sluiten. Dit is de beste optie, want dan zal de huid op die plek weer goed en stevig genezen. Wanneer op een later tijdstip deze wond met een huidtransplantatie gedicht moet worden, loopt Mark de kans dat het altijd een zwakke plek in de huid blijft.
We hadden gehoopt dat Mark uiterlijk morgen, dinsdag 3 maart, weer thuis zou komen. Dat wordt nu hoogstwaarschijnlijk pas volgende week dinsdag :(

Wat de arts ter geruststelling vertelde is, dat de botdelen weer prima op elkaar zitten en dat zijn been naar verwachting goed zal genezen. Pfffff, nu maar hopen dat'ie gelijk krijgt.

1 opmerking:

Edwin zei

Hoi Jan en Marlies,

Het lijkt soms wel of het niet ophoudt. Gelukkig is het met Mark goed agelopen, maar je schrikt je wezenloos. Heel veel sterkte toegewenst.

Groeten uit Almere,
Edwin