22 jun. 2012

Vakantieblogjes: 2


De eigenaar van een in jaren opgebouwde prachtig aangelegde camping, met meer dan mooie voorzieningen en faciliteiten, kijkt tevreden terug op een arbeidzame dag. Juist nadat hij alles goed op orde heeft en het kampeerseizoen net enkele weken bezig is, zit hij met zijn vrouw tevreden aan de keukentafel. Het is omstreeks 16.00 uur.
" Zo, even rust. Tiet veur een bakkie", denkt de man. En dan gebeurt het:

Opeens gaat alle verlichting van de keukenapparatuur in de keuken en de radio uit. Tegelijkertijd hoort'ie harde knallen. Als ervaren campingbaas weet hij meteen dat er ergens kortsluiting is. " DE METERKAST!!, realiseert'ie zich.
Hij rent ernaar toe en ziet onderweg dat niet alleen thuis, maar ook de verlichting en de pc's op de receptie het niet doen. Hij ziet zelfs uit het dichtbij zijn woning gesitueerde sanitairgebouw rook komen!!
" Potverdorie, wat is er toch aan de hand!!", roept'ie nu hardop. " Hoe kan dit nu zomaar. Ik heb alles toch grondig voor elkaar en kortgeleden nog nagekeken", denkt'ie vertwijfeld.

Wat bleek er nu aan de hand?!
Op verzoek van enkele boeren in de omgeving wilde Enexis de stroomvoorziening ophogen.
" Weet je wat? Dat doen we stilzwijgend en zonder stroomonderbreking", dachten twee slimme monteurs van dit bedrijf. Dat hield in dat niemand in de omgeving hierover werd geïnformeerd en dat een generator, zonder onderbreking, tijdelijk de taak van het betreffende transformatorhuisje zou overnemen.
" Strak plan! Zo gepiept", dachten ze.
Zo bedacht, zo gedaan!
Echter, ze hadden kennelijk even niet gedacht aan de capaciteit van die generator. Dat ding kon tot 600 volt leveren. Door het apparaat juist in te stellen kon dat worden teruggebracht tot de gebruikelijk 220/230 V, maar dan moet je dat natuurlijk wel doen!!
En juist dat deden buurman&buurman van Enexis (animatiefiguren uit Sesamstraat) dus niet!!
Gevolg: binnen enkele seconden was er een gezamenlijke schade van ruim €600,000 bij de op deze generator aangesloten huizen, bedrijven en de camping veroorzaakt!
Inderdaad een leuk klusje, zo gepiept. Heeft niemand in de gaten....:):)

De campingbaas vertelde dat zelfs alle aan het stroomnet aangesloten elektrische apparaten van caravans waren gesprongen en verbrand. Koelkasten, tv's & radio's, omvormers,
Zelfs de elektrische 'melkboer' van tante Mien, die juist op dat moment aan de lader stond, vloog door haar caravan! " 't Ding is nog nooit zo heet geweest", vertrouwde de campingbaas mij toe. :):)

600 volt bleek toch echt een beetje teveel stroom voor de camping. Nou, daar was hij duidelijk niet blij mee. Had'ie weer wat te klussen!
Nog knap dat hij de meeste zaken weer aan de praat heeft gekregen. En natuurlijk waren wij blij dat het niet tijdens ons verblijf plaatsvond, maar enkele weken daarvoor!!

Om op kosten van herstel te kunnen besparen pakt'ie een aantal klussen zelf op. Zoals het herstel van de slagboom. (zie foto).

Geen opmerkingen: