16 jun 2012

Drõme blijft een droom

                
In onze vorige blog vertelde ik enthousiast over ons vakantievoornemen richting  het Departement Drõme in Frankrijk. Eindelijk na jaren weer eens naar Frankrijk. Het land waar wij, vóór mijn diagnose, tijdens de zomervakantie met onze jongens bijna elk jaar naartoe gingen. Doorgaans heerlijk weer, een ontspannen sfeertje en een mooie omgeving.
M'n kahlersituatie is nu zodanig, dat ik nu nog goed in staat ben om zo'n lange autotrip met caravan te ondernemen. Volgend jaar is het maar afwachten hoe de situatie ervoor staat. Niet uitstellen dus!

Maar, het is niet gelukt. Ik typ deze blog niet op de Ipad in de schaduw van een boom of de caravanluifel, maar op de pc die bij ons thuis staat en waar het buiten regent! Nog steeds!
Tussenstop bij Nancy. Hier werkte de turbo nog prima!
Wij zijn tot de helft van de te rijden afstand gekomen. Toen gaf onze auto, die ik tot in detail had laten nakijken á € 1100,-!!, het op.
"Ik heb geen zin aan al die steile bergpassen. Doe het lekker zelf", zal'ie hoogstwaarschijnlijk gedacht hebben. En stopte er op de A31 ter hoogte van Montigny le Roi vervolgens mee.
   
Volgens de Forddealer in Chaumont, een ongeveer 60 km verderop gelegen plaats waar onze Ford naartoe werd gebracht, was de turbo van de motor overleden. Dat is een onderdeel dat voor een belangrijk deel het vermogen van de motor levert. Zonder turbo geen bergpassen. Daar komt het zo ongeveer op neer. Zeker niet indien 't autootje ook nog een caravannetje van ongeveer 1500 kg moet trekken.
 
En natuurlijk wilde die onbegrijpelijk frans kakelende Ford-meneer onze auto graag repareren! Dat kostte slechts €2000,- en dan was de auto na nog eens een week wachten al klaar!......U kunt het zich misschien niet voorstellen, maar wij hebben voor dit prachtige aanbod bedankt.......
TWEEDUIZEND EURO voor slechts een klein onderdeel ergens aan het begin van de uitlaat!! Weg vakantiebudget!
Daarbij hebben wij 4 dagen op deze diagnose moeten wachten.
Oorzaak: De uitleescomputer was defect! Echt Frankrijk. Daar wil de techniek nog wel eens haperen.
Zonder uitleescomputer konden ze dus niets! Vroeger keken monteurs bij defecte auto's onder de motorkap om te zien wat het euvel was. Dat is allang niet meer het geval en kennelijk ouderwets. Tegenwoordig blijft de motorkap volgens mij dicht, wordt er een stekker ingestoken en wordt op een computerscherm aangegeven welk onderdeel vervangen dient te worden. Niet de monteur maar de computer vertelt wat er aan de hand is. Daarnaast is het betreffende onderdeel met het nodige vaktechnische inzicht repareren of reviseren (= ook repareren) er niet meer bij. Vervangen is het devies.
Parkeerplaats langs de franse A31. Hier dacht de turbo: "Doe het fijn zelf! "
Vanwege die defecte computer hebben wij de hele afgelopen week dus op een doodsaaie doortrekcamping gewacht op het verlossende woord over de situatie van onze auto. Kan'ie worden gerepareerd? Wat gaat dat kosten? Kunnen we onze vakantie voortzetten?
 
Nou, u hebt het gelezen. Na dit fijne reparatieaanbod waren we er snel uit: dat laten we hier niet doen! Dat kan in Nederland hoogstwaarschijnlijk stukken goedkoper. Daarnaast hadden we voor slechts één week recht op vervangend vervoer. Als we daar onze vervolg- en terugreis van aftrekken blijven er slechts enkele dagen over om van de Drõme te genieten. Nou, dat vonden we een slap surrogaat van onze vakantieplannen. Dat leek ons geen alternatief.
Het vriendelijke meisje van de hulpdienst toonde alle begrip en regelde vervolgens vervangend vervoer waarmee wij gisteren (15/6) onze caravan naar huis konden slepen. Een fonkelnieuwe Volvo V70 automaat én.......navigatie!  De turbo van die Volvo (= ook Ford!!) werkte prima, waardoor wij na 8 uren zeer comfortabel tuffen onze caravan voor ons huis konden parkeren.

Nou, dat was dus onze Frankrijkvakantie 2012!

Het bovenstaande is vanzelfsprekend niet leuk, maar natuurlijk geen ramp!
Als wij naar onze fysieke aandoeningen kijken en zien hoe het ons gegund is om toch nog zo van alles te kunnen genieten en een goede kwaliteit van leven te kunnen genereren, lachen wij overal om ! In ieder geval om situaties zoals hierboven. Het is toch een puur luxe-probleem?!

Op internet zie ik dat de komende weken de weersomstandigheden (relatief) beter worden. Meer zon en hogere temperaturen....
Aan onze caravan mankeert niets en die wordt door mijn lieve broertje Hans naar een nog nader te bepalen camping in Les Pays Bas gesleept.

Heerlijk! Er gaat niets boven een vakantie in Nederland! We zijn er helemaal aan toe :)
   
                    

2 opmerkingen:

Rob zei

Jammer Jan. Ben nu toch wel benieuwd wat deze reparatie in NL moet gaan kosten. Ik heb het vage vermoeden dat Jean-Kloot je een poot wilde uittrekken. Merde!!!

Hanneke zei

Hoe is het mogelijk! wat een avontuur. Hopelijk gaat het weer hier een stuk beter worden en kan de vakantie in Nederland Franse oorde overtreffen. Een fijne vakantie, waar dan ook!