6 aug. 2009

Vakantieblog: dag 13, (laatste vakantieblog)

Dat het vandaag erg warm was hoef ik u niet te vertellen. Dat hebt u zelf, althans de lezer in Nederland, ook ervaren.
Wij horen niet bij de categorie zonaanbidders, dus ondanks het uitstekende strandweer viel onze keus niet op een dagje braden op het strand. Voor wandelen en fietsen vonden wij het te warm, dus besloten wij Veere eens te gaan bekijken. Daar konden we in onze heerlijk gekoelde auto naartoe rijden. Maar ja, daar aangekomen is het wel de bedoeling dat je uitstapt.......Alsof je vanuit een koelkast rechtsreeks in een kachel stapte. Alle uitgestelde transpiratie brak ineens los.

Maar ook Veere was de moeite waard. De bezienswaardigheden zijn er beperkt, maar het haventje en de hoofdstraat zijn wel erg leuk.
In die hoofdstraat werd juist een oud sportief gebruik, het ringsteken, opgevoerd. Het bleek een heuse wedstrijd te zijn waar de winnaar ook echte bekers kon winnen. De spelregels zijn simpel, maar volgens mij valt het nog niet mee om zo'n ring te steken.

De bijrijder, die naast de koetsier op de bok zit, moet tijdens de behoorlijke draf van de ervoor gespannen Belgische knol de punt van een korte lans door een boven de weg hangend ringetje steken. Diegene die dat het vaakst voor elkaar krijgt heeft gewonnen.
Het was een leuk aangekleed geheel. De deelnemers waren geheel in klederdracht gekleed en de rijtuigen waren mooi versierd.
Ongevaarlijk vond ik het niet. Het werd gehouden in een smalle straat waaraan verschillende terrasjes waren gesitueerd. Daar liepen vanzelfspekend her en der toeristen met kinderen. Daar tussendoor denderden dus die koetsen. Je zult maar even niet opletten zeg!
Dan was dat meteen je laatste vakantiedag......Maar wel een mooie met dit prachtige weer.

Morgen breken we de boel op en gaan we weer terug naar ons (ook) mooie Twente.

Geen opmerkingen: