30 sep. 2010

'Fonkelende' wedstrijd

           
Nog precies een week te gaan en dan meld ik mij met een grote tas met kleren en andere persoonlijke spullen op afdeling F1 van het MST te Enschede. Op deze afdeling verblijf ik naar verwachting ongeveer14 á 17 dagen in een eenpersoonskamer voor m'n 2e autologe stamceltherapie (ASCT). Ondanks dat ik weet wat ik kan verwachten en er rationeel niet tegenop zie, voel ik dat de spanning toeneemt. Die spanning wordt deels daardoor veroorzaakt, maar ook door de omstandigheden daar omheen.
Ik zit zo in elkaar dat ik graag voor mijn vertrek verschillende, voor mij belangrijke, zaken afgerond wil achterlaten. Ik ben van nature al een structuurtype, maar nu helemaal.
  1. In en rond ons huis nog even een aantal zaken afronden: Heb ik klaar! Marlies komt wat dat betreft zorgeloos mijn ziekenhuisperiode door. :)
  2. Op mijn werk een aantal dringende zaken afwerken: Daarvan heb ik al 99% afgerond. Volgende week nog even die ene procent en dan kan ik rustig vertrekken.
  3. Met betrekking tot mijn ziekenhuisverblijf moest ik nog een aantal zaken regelen en dat is nu ook rond!
Nou, dat is dus allemaal volgens planning voor elkaar. Dan kan ik nu in alle rust en zo ontspannen mogelijk mentaal wachten tot de dag van de opname. Tiet zat veur een goed glas sprankelende wijn!

Gisteravond wilden wij tijdens de wedstrijd tussen FC Twente en die Hottentotten schoffelaars in Engeland met m'n zus en haar eigen voetbalscheidsrechter Dinant juist daarmee beginnen.
Lekker comfortabel zittend voor onze tv, glaasje erbij. Ach, u herkent het ongetwijfeld.......hoop ik :)

"Weet je wat! ", opperde ik naar Marlies.
"Zullen we de open haard in brand steken? Daar is het nu wel weer de tijd voor ".

Nou, dat vond Marlies een goed idee en een kwartiertje later dansten de eerste vlammen al vrolijk in onze haard. Hè, gezellie ! :)

"Tjonge zeg, de trek in die schoorsteen is goed zeg ! ", merkte scheidsrechter Dinant op.
"Ja, die trekt best. Om jaloers op te worden...", grapte ik terug :)

Maar, de haard ging steeds harder trekken. Zo hard zelfs dat geleidelijk het geluid van een harde wind hoorbaar werd. Het leek alsof iemand een grote ventilator in de schoorsteen had aangezet. En dat nam een behoorlijk onrustbarende heftigheid aan.

"Nou, jongens en meisjes. Dat gaat volgens mij niet goed", merkte ik enigszins ongerust op. Dat kan maar één ding zijn: EEN SCHOORSTEENBRAND!

Buiten zag ik het al. Dikke grijze rookpluimen spoten uit de favoriete pakjeslocatie van Sinterklaas. Een beginnende schoorsteenbrand dus.
Ja hoor, daar zat ik nu net op te wachten. Dacht ik alles voor elkaar te hebben, krijgen we dit weer! :(
Vervolgens formuleerde ik enkele uitspraken die ik niet zal herhalen. Dat kost mij minstens de helft van m'n trouwe lezers ! Veel woorden hebben de beginletter G, K en P. Opvallend veel K moet ik zeggen. Meer zeg ik er niet van!

Maar, hoe blus je zo snel mogelijk een enorm fikkende open haard????
Snel even op internet kijken. De digitale brandweer drong dringend aan GEEN WATER te gebruiken, maar zand en soda!
"k Heb geen soda. Maar zand hebben wij voldoende in de tuin. Na het fluitje van scheidsrechter Dinant hebben wij vervolgens met vereende krachten de openhaard volgemikt met zand. En inderdaad! Het vuur ging snel en zonder veel rookontwikkeling uit.
Onderwijl had Marlies de brandweer geactiveerd en kort na haar telefoontje hoorden we ze al aankomen. 10 minuten later was onze kamer, slaapkamer en zolder gevuld met glimmende helmen en zwarte overalls. En nog geen 5 minuten daarna was onze straat vervolgens gevuld met buurtbewoners die waren gealarmeerd door de blauwe zwaailichten.

Weg avondje voetbal !

Het was een drukte van jewelste. Anderhalf uur later, ver na de wedstrijd, vertrokken de rode auto's weer naar de kazerne.

Tijdens het blussen voetbal kijken. Dat hebben die jongens niet vaak :)
Natuurlijk krijg je van dit soort evenementen een behoorlijk zooi. Maar desondanks geef ik de Enschede Brandweer een groot compliment! Ze waren er snel en hebben keurig en zorgvuldig gehandeld. Ze deden hun uiterste best om niet meer schade en rotzooi te maken dan strikt noodzakelijk was. Perfect!
Nu, donderdagmorgen 30/9, overzie ik het resultaat. Niet leuk en op alles in  vooral de woonkamer ligt een dun laagje roet. OOK OP MIJN PC EN LAPTOP!! ..............K!,K!,K!,K!, :( :(:(

Verder valt het hoogstwaarschijnlijk mee. Vermoedelijk geen constructieve schade zoals gescheurde muren of een beschadigd schoorsteenkanaal.. In de rest van de woning valt de roetschade in verhouding met de woonkamer mee.

Tja, de Ten Voordetjes hebben voor donderdag 7/10 dus nog een klusje te klaren :)
De puf ontbreekt ons om het helemaal eigenhandig aan te pakken. We overwegen het meeste, in overleg met onze verzekering, door externe specialisten te laten opruimen.!.................

We hopen in ieder geval vurig dat alles weer zo snel mogelijk achter de rug is. Dit hoef ik u denk ik niet uit te leggen!

2 opmerkingen:

Johnny en Bea zei

Jee wat een spektakel of niet ,denk je alles lekker op orde te hebben,heb je je hele woonkamer vol roet en niet te vergeten alle schrik en spanning die zo'n schoorsteenbrand met zich meebrengt,maar je verteld het wel weer zo humoristisch allemaal dat we het niet zonder een grote grijns;) hebben kunnen lezen,gelukkig viel de schade mee en zijn jullie nog immer in het bezit van de favoriete pakjeslocatie van de Sint ...hahaha ...hoe verzin je het:) .
Nou we hopen dat de externe specialisten jullie snel komen verlossen van de roetaanslag en we kunnen ons voorstellen dat je daar echt geen puf voor hebt,hier zit natuurlijk niemand op te wachten en jullie al helemaal niet...is de uitslag van de scan van Marlies inmiddels al bekend ??
Groetjes Bea en Johnny

SandersBlog zei

Je maakt wat mee in Enschede. Stoplicht op rood, stoplicht op groen, in Almelo is altijd wat te doen. Ik heb geen idee wat die letters G K en P betekenen.
Sterkte met de troep! Wat een ellende, ik heb gelukkig mijn schoorsteen onlangs laten vegen. Dat schijnt te schelen. Ook sterkte met de aanloop naar je SCT.

Het allebeste, Jan!

Groeten Sander