14 sep. 2010

Fietsverslag Zuiderzeeroute


Regen en een bril is ook geen goede combinatie

Vrijdagmorgen 10/9 leek een prachtige fietsdag te worden. Het was droog en volgens de weersberichten zou de zon nog doorbreken. Later op de dag zou het gaan regenen. Wij hoopten natuurlijk dat 'later' pas de avond betekende. Helaas bleek dat niet het geval. In de loop van de middag begon het al te plenzen. En dan hebben we het nog niet over de wind gehad. Die was namelijk ook behoorlijk aanwezig. Wind tegen bedoel ik, want bij wind mee hoor je ons niet klagen :)

We vertrokken vanuit Kampen richting Genemuiden om vervolgens via het natuurgebied 'De Wieden' en het plaatsje Nederland richting Ossenzijl dwars door 'De Weerribben' te fietsen. Dit gebied was in het deel dat wij van de zuiderzeeroute hebben gezien het mooist. Prach-ti-ge route en goede fietspaden. Alleen, aangekomen in de Weerribben begon het, zoals ik al vertelde, te regenen. En niet zo'n beetje ook! Potverdorie, nog eens aan toe zeg!. Hebben wij weer! Regen en de wind fiks tegen! Het water droop ons in de schoenen. Niet fijn kan ik u zeggen :(
Maar, we lieten ons door dit tijdelijke pokkenweer niet uit het veld slaan en fietsten stug door tot ons overnachtingsadres in Nijemardum.

Een dag tegen de wind in fietsen is al behoorlijk irritant en vermoeiend. Laat staan drie dagen. Daarom stelde mijn fietsmaat Han voor om de route drastisch te wijzigen. Hij stelde voor om niet volgens onze planning vanuit noordelijke richting over de Afsluitdijk te fietsen, maar vanuit westelijke richting........ met de wind in de rug dus !
Kijk, ook daarom fiets ik met Han. Hij heeft vaak goede ideeën! :)

Aankomst met de veerboot in Enkhuizen

Zo gezegd zo gedaan. Tijdens of omstreeks de toespraak van Geertje W (zaterdag 11/9) vertrokken wij met de veerboot vanuit Stavoren richting Enkhuizen om van daaruit naar ons overnachtingsadres in Den Oever te fietsen. De wind kwam die dag vanuit het zuid-westen. Dus schuin tegen onze bezwete ruggen. Niet pal in de rug, maar in ieder geval voldoende om het gevoel 'wind mee' te hebben. Verder hielp het ons om de oneindig lijkende en uiterst saaie weg tussen Medemblik en Den Oever met een gemiddelde snelheid van 20 km/u te kunnen afleggen.

En zondag dus de 30 km lange Afsluitdijk. Nou, dat was een eitje! We hadden de straffe westenwind pal in de rug en dat was te merken. Tjonge, wat een genot! We vlogen over de dijk. Daarbij was het, in tegenstelling tot de oostelijke helft van ons land, ook nog droog.
Nu zou je denken dat hiermee alle ingrediënten voor een heerlijk onstpannen dijkrit aanwezig waren..... Niet dus!

We waren even de insecten vergeten. Het stikte daar van de kleine groene vliegjes. Luizen denk ik. Praten was bijna niet mogelijk zonder een hap van die groene beestjes binnen te krijgen. En als dat was gebeurd, dan was het moeilijk om die beesten weer uit te spugen. Ze wilden niet naar buiten!! Nou, dan maar doorslikken. Proteïnen schijnen gezond te zijn. Maar ook dat viel tegen, want ze bleven hardnekkig aan de bovenkant van m'n gehemelte plakken. Getver. Nee, 't is nog niet zo simpel, zo'n fietstocht :) :)

Aangekomen in Makkum hebben we bij de plaatselijke horeca onze monden royaal gespoeld  met een heerlijke cappuccino.
Tijdens de terugweg in de comfortabele auto van Han heb ik met gesloten ogen de route nog even 'geëvalueerd'........ Heeeeerlijk ! :)

Als u hier klikt ziet u een foto-impressie van de fietstocht.

2 opmerkingen:

SandersBlog zei

Dat zat niet mee, Jan! Ik vind het desondanks ontzettend stoer hoor! Nog gefeliciteerd met het goed spel van Twente! Ik had ze de overwinning gegund!

Johnny en Bea zei

Nou ik kon wel 'blond' zijn ...elke dag je blog gecheckt en dacht al ..goh ..helemaal niets over de fietstocht...bleek dat ik de boel was vergeten te vernieuwen ...en waren er niet een ,maar al weer drie nieuwe blogs!
Fijn dat je ondanks de wind regen en de vele ongewenste proteinen toch hebt genoten van jullie fietstocht ,maar dat heb je met fietsen he ...geeft toch vaak een groot gevoel van vrijheid en zorgeloosheid ,even alles lekker van je af fietsen heerlijk;)
En ja Mark nog steeds alom gevreesd om zijn snelheid ...super dat ie weer helemaal hersteld en zo in vorm is he!