28 nov. 2006

Komt een vrouw bij de dokter

Vanmorgen te 09.00 uur kwam de taxi voor Marlies weer voorrijden. Deze bracht haar naar de dagelijkse 'hyperbare zuurstoftherapie' in Hoogeveen. Voor deze therapie dienen patienten plaats te nemen in een grote cilinder. Zie foto's.
In deze cilinder wordt de druk opgevoerd naar 2,5 bar. Dit is te vergelijken met een duik naar 15 meter diepte. Vervolgens krijgen patienten via een zuurstofmasker zuivere zuurstof toegediend.

Voor nadere informatie over deze therapie zie: http://www.ivhg.nl/bladzijde2.htmlNa terugkomst van deze therapie zijn wij naar het spreekuur van Dr. Zivago ( de behandelend chirurg van Marlies) gegaan. Ondanks de gebruikelijke drukte op dit spreekuur nam hij alle tijd om naar de klachten van Marlies te luisteren en te onderzoeken. Marlies vertelde hem dat zowel onze huisarts als de verpleegkundigen in Hoogeveen vonden dat het operatiegebied er raar en vreemd uitzag. Daarbij merkten deze beide partijen wel op dat zij niet zoveel ervaring hadden met dergelijke operaties. Ja, ook onze huisarts had in zijn praktijk nog niet eerder met een dubbele borstamputatie te maken gehad.
De chirurg was minder verontrust over de situatie. Hij vond wel dat het gebied strak en hard aanvoelde en kon zich voorstellen dat dit de door Marlies beschreven klachten veroorzaakte. Hij vertelde verder, dat het vervelende in deze situatie is dat het bestraald gebied betreft. Na intensieve bestralingen treden vaak complicaties in het genezingsproces van relatief grote wonden op. Het genezingsproces verloopt moeizamer en duurt daardoor ook vaak langer. Tevens zag hij dat vooral bepaalde hechtingen (huid-ankers) het straktrekken van het operatiegebied veroorzaakte. Deze ankers zijn bedoeld om hechtingen van de operatiewond te ontlasten.

Hoewel de chirurg deze complicaties nog niet eerder in deze hevigheid heeft gezien, is hij ervan overtuigd dat de klachten na enige tijd (2 á 3 maanden, wanneer de hechtingen helemaal zijn opgelost) zullen verdwijnen. Door de uitvoerige uitleg van de chirurg is Marlies enigszins gerustgesteld. Helaas moet zij nog enige tijd op de tanden bijten. Maar zij heeft vertrouwen in deze uitleg en hoopt dat de komende 6 weken (de resterende tijd van 3 maanden na de operatie) snel voorbij zullen gaan.2 opmerkingen:

Jvdglas zei

Jan, Marlies en kookhelden,

Leuk zo'n Weblog site. Lijkt mij ook wel wat maar ja voor wie eigenlijk, ik beleef nooit wat, heb geen vrienden, familie laat staan bekenden, ben altijd super chagrijnig en eigenwijs, ben zeker niet technisch genoeg en maak er dus niets van.Wellicht had ik nog iets kunnen toevoegen aan dat kookles verhaal, maar ook daarin schiet ik te kort. Kortom aan zo'n nietszeggend figuur heb je niets op een weblog.

Geintje, netuurlijk.
Marlies nog even volhouden en Jan het blijft de komende dagen droog.

Groet vanuit een zonnig Enschede
Jerome

nicolet zei

hou vol, Marlies en Jan, hou vol. Zo langzamerhand hebben jullie ter compensatie recht op een lang, gelukkig, pijnvrij leven.
Nicolet