14 feb 2013

Operatie

In m'n vorige blog vertelde ik over het specialistenoverleg dat op rosenmontag 11/2 jl. de röntgenfoto van m'n linkerdijbeen zou bestuderen. Dat is vanzelfsprekend gebeurd. De specialisten hadden een vermoeden over de situatie, maar vonden aanvullende röntgenfoto's noodzakelijk om meer duidelijkheid over m'n dijbeentje te krijgen. Die foto's zijn dinsdag 13/2 gemaakt.

Woensdag belde m'n arts over de definitieve uitslag. En dat was toch wel enigszins schrikken!
M'n linkerdijbeen is zodanig door een kahlerhaard aangetast dat een breuk niet ondenkbaar is. Dat vond ik merkwaardig, want ik voel eigenlijk niets aan dat been. Ik loop er gewoon op en voel daarbij geen pijn of andere bijzonderheden. Maar op de foto ziet u dat gevoel en feitelijkheid niet altijd hand in hand gaan. Midden op de foto ziet u in het bot een ovaalvormige donkere plek. Dat is een kahlerhaard. Deze heeft het bot aan weerszijden zodanig aangetast dat er nog slechts een dunne schil resteert. Kennelijk is die schil nog behoorlijk stevig, want ondanks die aantasting kan ik er met mijn bescheiden 100 kg nog goed op staan. Maar als ik de feitelijke situatie op de foto zie, verbaas ik mij over de draagkracht van zo'n dun stukje bot.

Linksboven het witte pijlte is het bot
 behoorlijk dun
Voor m'n arts was het duidelijk. Om een breuk te voorkomen is een operatie noodzakelijk. Nou, na het zien van de foto's was ik het snel met hem eens. Er zal een ondersteunende pin in m'n dijbeen worden geplaatst.

Ongeveer 5 minuten nadat het gesprek met m'n arts was beeïndigd, ging de telefoon opnieuw!
"Goedemiddag meneer Ten Voorde. Met de dienstdoende chirurg. Ik heb zojuist met uw arts gesproken over uw operatie. Nou, dat kan dinsdag aanstaande al plaatsvinden! "

"Potverdorie nog eens aan toe zeg!  Dat gaat allemaal wel erg snel! ", reageerde ik.
Die tukkers houden kennelijk van doorpakken, maar dit is wel supersnel!

Nu ben ik weer een dag verder en ben ik door m'n arts en m'n contactpersoon goed en uitvoerig over de situatie geinformeerd. Het gaat inderdaad allemaal snel, maar nu vind ik het ook prima. Gezien de ernst van de situatie is dat ook wel begrijpelijk en verstandig.

Maar voordat ik op de snijtafel plaatsneem, moet er nog wel van alles gebeuren. Ik moet nog op visite bij de chirurg, de verdovingsarts en de operatievoorbereidingsverpleegkundige. Dat gaat morgen en maandag allemaal gebeuren.

Maar wat hierbuiten ook nog speelt is m'n onderrug. Omdat ik vermoed dat hier ook het een en ander aan kahleractiviteit broeit, wordt hiervan voorafgaand aan de operatie (maandag a.s) een MRI gemaakt.
Dat kan niet ná de operatie, want dan zit er metaal in m'n been. Zo'n MRI is een sterke magneet en als dat apparaat dan wordt opgestart slingert m'n linkerbeen ongecontroleerd door dat MRI-apparaat. Volgens mij gaat dat heel erg 'au' doen. Dat moeten we natuurlijk niet hebben :)

Het worden dus nog een paar spannende dagen. 't Is een operatie die onder de categorie 'routine' valt. Mede daarom heb ik er alle vertrouwen in dat het allemaal weer goed komt.

Wordt vanzelfsprekend vervolgd !

7 opmerkingen:

Rob zei

Verdorie Jan, dat is een tegenvaller. Ik begrijp dat er een pin in je dijbeen wordt geplaatst ter versteviging? Dat gaat problemen op Schiphol opleveren vrees ik. In ieder geval heel veel sterkte gewenst.

Yvonne Zwart zei

O Jan, een supertegenvaller, maar we blijven positief en aan jou zal dat zeker niet liggen!
sterkte voor je en natuurlijk ook voor de rest van je gezin
groetjes yvonne

Anoniem zei

Sterkte Jan.

Hier kom je ook wel weer doorheen.

Hans Blom

Anoniem zei

Wij hier zweten in de zon en jij voor de operatie. Gelukkig dat jullie zulke sterke positieve mensen zijn, maar dit is toch een tegenvaller. Heel veel sterkte voor jou en de rest van de familie.
Warme groet van Joost en Jenny.

Breg zei

Dat zal even schrikken zijn geweest denk ik. Wel fijn dat die "tukkers" er geen gras over laten groeien en het direct aanpakken.
Veel sterkte en een voorspoedig herstel!

Bregina

Breg zei

Beste Jan en Marlies,
wat zal dat schrikken geweest zijn.
Wel fijn dat "die tukkers" het snel oppakken en met een meccanodoos gaan fixen ;)
Veel sterkte en ik hoop dat je voorspoedig herstelt!

Hartelijke groet,
Bregina

Johnny en Bea zei

Dacht zal weer eens ff checken ,nou das een flinke tegenvaller zeg ,wel beter nu meteen aanpakken dan opeens een breuk natuurlijk...maar ´t wordt zo wel erg spannend :( Echt niet grappig meer en kan me voorstellen dat je d´r niet naar uitkijkt ...sterkte dus en we duimen voor je dat de MRI niet nog een haard zal laten zien . Hoorden dat jullie lekker uit eten gingen ,dus eet smakelijk en een gezellig avondje gewenst xx