10 feb. 2009

Ergernis van de week:
De kranten staan vol over de economische crisis. De overheid neemt maatregel op maatregel om het tij te kunnen keren. Met soms honderden tegelijk worden mensen ontslagen en worden veel gezinnen daardoor financieel hard getroffen. Inmiddels hebben meer dan 400.000 huishoudens niet meer af te lossen schulden opgebouwd. De rijen bij de voedselbanken worden alsmaar langer. Dat is trouwens op dit moment de enige bank die het uitstekend doet!
Zelfs het kabinet stelt uit solidariteit met de burger een salarisverhoging voor zichzelf uit en ook de vakbonden hebben zich eind vorig jaar solidair verklaard met de sociale en economische partners door geen hoge looneisen te stellen tijdens de cao-onderhandelingen. Kortom: Iedereen is op z'n eigen wijze en binnen zijn of haar verantwoordelijkheid druk bezig om het hoofd boven water te houden.

Opmerkelijk in deze situatie is, dat ik bijna niets lees over de 11 zeer lucratief bijklussende CdK's (Commissarissen van de Koningin). Alleen in Elsevier een uitgebreid artikel en dat was het wel zo'n beetje. Verder hoor ik er ook niets over op radio en tv.
Kennelijk maken alleen de redactie van Elsevier en deze blogschrijver zich daar druk over.
We zitten in een situatie waarbij iedereen rekening moet houden met negatieve financiële gevolgen van de kredietcrisis, behalve de CdK's. Die maken zich niet druk en hebben alle (dienst)tijd om veel schaapjes op het droge te zetten.
Het is kennelijk van weinig nieuwswaarde dat deze dames en heren, naast hun toch al riante salaris van €120.000,- per jaar, kennelijk nog tijd zat over hebben om tussen €30.000,- tot ruim €50.000,- p.p. (waaronder de CdK van Overijssel) bij te beunen.
Ik gun iedereen het recht om legaal bij te klussen. Maar, wanneer je in zo'n functie kennelijk zoveel tijd over hebt waarin je niet een, geen twee, maar meerdere bijbanen kunt veroorloven, vraag ik mij af waarom van die CdK-functie geen deeltijdbaan wordt gemaakt. Inhoudelijk stelt het al jaren geen fluit voor en linten knippen kan volgens mij prima in een deeltijdbaan. Gewoon een kwestie van plannen.
Terwijl iedereen hartstikke druk is om zijn/haar financiële (bedrijfs)toekomst zeker te stellen, het kabinet overuren maakt om de crisis beheersbaar te houden en de locale overheden ook de nodige problematiek te verwerken hebben, stappen de CdK's in hun dienstauto met chauffeur en laten zich ontspannen en zonder politieke en/of andere sores comfortabel afzetten bij de volgende klus.
"Maar Jan. Wat een vreemde wending op je blog! Wat is er aan de hand?!"
Ik ben gewoon boos en verbaasd tegelijk. Hier kan ik mij erg kwaad over maken. Dat is trouwens niet de eerste keer. Dat deed ik in 2005 n.a.v. de eerste publicatie hierover in Elsevier ook al. Toen was het helemaal bar en boos. In 2005 hadden de 11 CdK's gezamenlijk 72 betaalde bijbanen!! Dus naast de zogenaamde full-time baan als CdK, nog tijd te over voor al die snabbels.
Nu resteren er 'slechts' 30 betaalde bijbanen. Ze zijn kennelijk erg geschrokken van alle commotie die toen wel ontstond.
Maar nu overheersen andere zaken en wordt er geen aandacht aan besteed. Tot grote vreugde van de CdK's natuurlijk. Maar gezien deze situatie wordt het toch inmiddels hoog tijd dat het politieke bestuur in Den Haag zich eens gaat afvragen wat die functie van CdK nu eigenlijk voorstelt. Geen moer vrees ik!

Nu zou ik het i.v.m. mijn aandoening niet kunnen, maar in de periode vóór mijn ziekte had ik ook geen tijd voor een bijbaan. Laat staan voor twee of meer. Oké, ik was voor lobbyisten ook niet interessant en werd daarom ook nergens voor gevraagd en zeker niet betaald. Dus, ik heb makkelijk praten. Maar afgezien daarvan heb ik een gezin en een sociaal leven die de nodige aandacht vragen. Daarnaast doe ik nog wat aan vrijwilligerswerk en wil ik 's-avonds graag Pauw en Witteman zien. Nou, dan heb ik m'n agenda wel zo'n beetje vol.
Over vrijwilligerswerk gesproken. Het woord 'vrijwilligerswerk' kwam in het betreffende artikel in Elsevier trouwens niet voor, maar dat even terzijde :)
En weet u welke portefeuille-onderdeel de CdK's o.a. hebben?! INTEGRITEIT VAN HET OPENBAAR BESTUUR!

Ach, ik kan er nog veel meer over schrijven, maar zal dat niet doen. Dan wordt dit onderdeel van deze blog te lang. Wilt u hierover meer lezen?! Koop de Elsevier van deze week.
Gelukkig kennen we hier nog geen Italiaanse toestanden. Onlangs las ik dat daar ambtenaren zijn ontslagen die wel salaris ontvingen, maar nooit op het werk verschenen! Dan heb je pas tijd om bij te beunen :)

En? Verder nog iets te melden?
Ja, ook niet onbelangrijk. Zaterdag 7 maart a.s. wordt er een lotgenotencontactdag voor de leden van de Kahler- en Waldenströmvereniging in de regio Twente/Apeldoorn gehouden. Dit keer bij het restaurant Frans op den Bult te Deurningen. Alle leden in deze regio hebben een schriftelijke uitnodiging gehad of krijgen die zeer binnenkort thuis gestuurd.
Zoals ik al eerder schreef ben ik sinds kort, samen met een lotgenoot, gepromoveerd tot contactpersoon voor deze regio. Nee, geen bijbaan, maar gewoon onbetaald vrijwilligerswerk! Hartstikke leuk!

2 opmerkingen:

Rob zei

"Angry old man....ha!". Tuurlijk, je hebt helemaal gelijk, maar geloof me, als we allemaal precies zouden weten wat er in die kringen wordt verdiend, vliegen we dagelijks van woede en onbegrip tegen het plafond...

Bas zei

Jan, Heel goed dat je hierover schrijft. Anders doet niemand het. De provincie is overigens de hoek van de overheid die het meest naar Italiaanse toestanden nijgt. En de Cdk's voorop.