2 feb. 2011

Democratie en uitslag bloedonderzoek

                
Democratie:         
In Egypte willen ze het graag en in Nederland weten we niet anders: DEMOCRATIE !
Maar wat is democratie eigenlijk ? Op internet vind je verschillende pagina's waar dit begrip wordt uitgelegd. Een daarvan is de volgende:
'een staatsvorm waarbij de bevolking soeverein is en zichzelf regeert. In een democratie kan dus niemand aan de meerderheid van de bevolking ongewenste maatregelen of wetten opleggen'

Nou, dat is natuurlijk prachtig. Wij zijn reuze blij dat wij in ons democratische Nederland en prachtige Twente wonen. De stem van het volk wordt gehoord en de meerderheid heeft het voor het zeggen. Helemaal in overeenstemming met de doelstelling van een democratische rechtsorde. Maar hoe werkt democratie eigenlijk in de praktijk.?

Aan de hand van een actueel onderwerp zal ik het u schetsen. De discussie rond Kunduz is hiervoor een mooi voorbeeld. U hebt de afgelopen weken ongetwijfeld over Kunduz gehoord. U weet wel. Die speldenprik binnen het grote Afghanistan. Afghanistan is qua oppervlakte iets groter dan Frankrijk. Kunduz is te vergelijken met bijvoorbeeld La Courtine in Frankrijk. De voormalige legerplaats waarover Rijk de Gooyer jaren geleden een leuk liedje heeft gemaakt. La Courtine. Het blijft een leuk liedje en in deze context misschien wel weer actueel :):):)
De regering wil in 18 weken een groepje Afghaanse analfabeten door een blik Nederlandse bromsnorren laten opleiden tot politieagent. Dat duurt in Nederland minimaal 3 à 4 jaren, maar in Afghanistan kan dat veel sneller. Slechts 18 weekjes dus. Zelfs de opleiding tot politiehond duurt langer!
Nu hebben ze in Afghanistan geen laserguns, maar uitsluitend kalasjnikovs. Het onderdeel flitsen en bonnen schrijven kan dus vervallen en dat scheelt inderdaad een aanzienlijk deel van de opleiding.
  
Maar even terug naar hoe democratie in de praktijk werkt.
In de media lees ik dat meer dan 80 % van de stemgerechtigde Nederlanders en een net zo'n percentage leden van GroenLinks tegen deze missie in Kunduz is. Een groot deel van de Nederlanders is dus TEGEN! Een ruime meerderheid wil die missie dus niet. Als de kamerfractie van GroenLinks zich democratisch had opgesteld en naar haar achterban had geluisterd, was er zelfs GEEN kamermeerderheid voor deze, mijns inziens volslagen zinloze, missie . Dus, ondanks onze democratie, waarbij het de bedoeling is dat de stem van de meerderheid doorslaggevend is,  krijgt een kleine minderheid toch z'n zin. Een min of meer on-democratische besluitvorming in een democratische rechtsorde. Kennelijk is dat (ook) democratie. 
Maar ja,! Het zal wel aan mij liggen. Ik ben slechts een eenvoudige kahlerblogger en heb hier natuurlijk helemaal geen verstand van. Net als die 80% Nederlanders en leden van GroenLinks. Die zien het allemaal verkeerd.... 

Je zult maar een zoon of dochter hebben die tijdens zo'n missie (ernstig) gewond raakt of sneuvelt. Het zal binnen je gezin maar gebeuren. En het is, zoals u weet, geen fictie. Het is al verschillende keren gebeurd. Vreselijk!.....En waarvoor?!

Toen Nederland begon met die militaire safari's naar Afganistan, waren onze Mark en Jasper juist bezig met hun beroepsoriëntatie. Tijdens een indringend gesprek hebben wij hen verteld dat zij alles mogen kiezen, behalve een uniformberoep bij defensie! Dat vinden paps en mams niet goed. Sterker nog. Wij hebben het hen verboden: "Op straffe van onterving en levenslang de vaatwasser uitpakken en het huis stofzuigen!!". Hiermee dreigde ik om hen flink af te schrikken. Helaas moesten ze daar onbedaarlijk om lachen. Enerzijds omdat zij onze huiseconomie kennen: er valt simpelweg weinig tot niets te erven! En anderzijds is het uitpakken van de vaatwasser en het stofzuigen binnen een moderne relatie inmiddels één van de belangrijkste huwelijkse voorwaarden. Daar is geen ontkomen aan.............Of ben ik daarin alleen ??

Om de overgang van vrijgezel naar echtgenoot niet te groot te laten zijn mag Jasper bij ons nu alvast oefenen. Mark woont nu samen en weet inmiddels dat ik gelijk heb. Vanmiddag zag ik hem nog stofzuigen in de keuken van hun grote mensen-huis:):)

Uitslag bloedonderzoek:
Gisteren werd de uitslag van m'n bloedonderzoek bekend. Het M-proteïnegehalte staat op 2. Dat is goed. De vorige keer stond het ook op 2.
Maar dit zegt nog niets over het effect van de therapie en het onderhoudsmedicijn. Pas halverwege dit jaar kunnen voorzichtige conclusies worden getrokken. Indien het M-proteïne dan nog steeds op 2 of lager staat, is het aannemelijk dat het onderhoudsmedicijn (thalidomide) werkt. Wanneer het (aanzienlijk) hoger is, dan werkt het dus niet of te weinig. Dan dient er opnieuw actie te worden ondernomen. Wat dat wordt, blijft nog een verrassing.
        

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuke site!. Er zijn nog weinig goede sites over dit onderwerp te vinden.
Ben blij met jullie post!
Ik kan helaas geen bookmark aanmaken naar janenmarliestenvoorde.blogspot.com in Firefox. :( Weten jullie hoe dit komt?

Groetjes Barbara

Johnny en Bea zei

Hoi Jan,
Beetje late reactie dit keer ,maar wel weer een leuk stukje hoor ,de Egyptenaren hebben het nu inmiddels voor elkaar gebokst en het heeft daar in het Midden Oosten heel wat stof doen opwaaien ,'t lijkt erop dat ze in zo'n beetje bijna alle omringende landen in opstand beginnen te komen,dat kan nog wat worden daar...
Dat verbod op het kiezen van een uniformberoep bij defensie gold ook hier ..hahaha...niet onze oudste zoon maar een van onze dochters zag het wel zitten ...goed verdienen ,stoer met allerlei wapentuig rondrennen ,pantserwagens en ga zo maar door ...gelukkig is ze nogal klein van stuk ;)en daar waren wij dus stiekem wel heel blij mee ,zij natuurlijk niet ,in tranen stond ze bij de deurpost om te kijken of ze nou echt niet de juiste lengte had bereikt inmiddels om zich aan te kunnen melden..maar helaas voor haar en gelukkig voor ons bleek dit niet het geval en toen ze ook nog eens een vriendje kreeg ,leek het haar ook niet meer zo heel spannend zo ver weg in zo'n warm ,stoffig land zonder vriendje in de buurt :)
Ja de democratie lijkt wat het Afghanistan verhaal betreft ver te zoeken soms,maar het lijkt erop dat die 'bromsnorren' daar nu zelf roet in het eten gaan gooien ...ze willen in plaats van bonnen uitschrijven en allerlei andere politietaken uitvoeren ,'gewoon vechten' 't liefst met/tegen Taliban of Hamas lieden en volgens een van de vele voorwaarden mag dat dus absoluut niet...dus we zijn benieuwd ;)
En Jan je bent niet alleen ..ook hier staat de man des huizes wel eens achter het fornuis of hanteert onze Henry:)Zelfs Liam onze 2 jarige zoon heeft al een eigen kleine Henry en kan er al prima mee overweg,ook een keukentje bezit deze kleine man ,gekregen van Sint Mark en Piet Naomi,ze zullen vast gedacht hebben 'Jong geleerd is oud gedaan' !!
Wat betreft de uitslag van het bloedonderzoek ,fijn dat het nog steeds op 2 staat en we duimen natuurlijk dat het nog een beetje gaat dalen ,liefst naar nul natuurlijk!!
Groetjes van ons