1 okt 2011

Uitslag en Dazenval

                   
Uitslag:
Natuurlijk begin ik met het belangrijkste en dat is de uitslag van de M-proteïnen. Ik hoefde namelijk niet, zoals ik in m'n vorige blog schreef, tot maandag a.s  (3/10) te wachten. Gisteren bleek het al bekend te zijn. En ook deze keer was de uitslag uitsteekbaar: 1, einz, one, uno! Het M-proteïne staat nu dus al enkele maanden op 1. Dat is perfect. In mijn situatie kan het eigenlijk niet beter. Oké, een volledige remissie is de ultieme wens van elke kahlerpatiënt, maar dat zal ik waarschijnlijk nooit halen. Maar dit is ook prima. Hopelijk kan ik dit nog een poosje volhouden.

Dazenval:
Een wat?? Een dazenval?? Ik ken wel een muizenval, knieval, haaruitval en een waterval, maar van een dazenval had ik nog niet gehoord.
Laat dat nou het apparaat zijn waarover ik het in m'n vorige blog had. Een val voor dazen dus.

Wat een mug voor de mens is, is de daas voor paarden. Dazen, ook wel paardenvliegen genoemd, zijn vervelende steekvliegen. De daas heeft bloed nodig om zich te kunnen voortplanten. En paardenbloed vinden die beesten kennelijk erg lekker. Alleen vrouwtjes-dazen steken. Net als bij muggen. Door het paardenbloed, waar die vrouwtjesdazen zich mee voeden,  krijgen ze voldoende energie om eieren te leggen.
Maar die dazen zijn nogal opdringerige types. Vooral in deze tijd (september/oktober) zijn die stekende vampieren actief. Regelmatig wordt een paard door een zwerm van dazen belaagd. Die worden er soms helemaal daas...eeeh gek van. Wegrennen heeft geen zin, want een daas kan tot 25km/u vliegen en is bijzonder wendbaar. Daarbij kan een paard zich alleen met z'n staart tegen dazen verdedigen. Maar dat bestrijkt niet z'n hele lichaam, als'ie al een staart heeft! En daarbij heeft een paard ook niet de beschikking over een elektrieke dazenmepper.

Maar waar paarden wel over kunnen beschikken is een dazenval. Een bijzonder slimme oplossing tegen dazen. Dit apparaat werkt als volgt:
De door de wind bewegende zwarte (skippy)bol bootst de wiegende kont van een paard na. Een daas heet niet voor niets 'daas ', want dat stomme beest ziet die bol aan voor een paardenkont. Zij vliegt naar de bol en prikt er, op zoek naar een lekker slokje paardenbloed, meteen in. Onmiddellijk heeft de daas in de gaten dat zij is gefopt en vliegt weer weg, op zoek naar een echte paardenkont  Maar dan komt de grote vervolgtruc!

Een daas kan uitsluitend opwaarts wegvliegen. Geen idee waarom dat zo is. Het beest kan nu eenmaal niet anders. Zij vliegt dus omhoog en belandt dan in de witte puntmuts-truc. De daas vliegt verder omhoog en komt uiteindelijk boven in die muts uit. Het letterlijke eindpunt voor de daas. Naar beneden kan zij niet en verder omhoog ook niet.
Maar, zij is gelukkig niet alleen. Ze kan nog ongeveer 1 dag gezellig keuvelen met soortgenoten om vervolgens tengevolge van voedselgebrek met zes pootjes in de lucht naar de dazenhemel te gaan.
Haar begrafenis was bij het ontwerp van de val al geregeld, want in de punt van die muts zit een speciaal opvangbakje voor dazenlijkjes.

Dus, als u zo'n dazenval ziet, dan lopen er ook paarden in de buurt.
Het mysterie is nu dus opgelost. Hopelijk kunt u weer rustig slapen :)
 

5 opmerkingen:

Jaap Tanis zei

Hallo Jan, van harte gefeliciteerd met de stabiele uitslag!!
En bedankt voor de uitleg op de cliffhanger betreffende de bol en de puntzak. Een goed bedachte muggenvanger. Leuk om te weten!
Een hartelijke groet van,
Jaap en Ria

Johnny en Bea zei

Ook felicitaties van ons allemaal ,mooi dat het zo heerlijk stabiel blijft!
Thnx voor het leuke verhaal over de dazenvanger ...werd al helemaal "DAAZ" van 't denken wat dat ding nou toch kon zijn;)
groetjes Johnny en Bea

SandersBlog zei

Gefeliciteerd Jan! 1 is altijd mooi als resultaat, in andere landen is dat het hoogst haalbare resultaat. De dazenbol! Ik heb weer wat geleerd. Ik heb er nog nooit een gezien. De daas echter wel. Hele vervelende steekvliegen die op je komen zitten als je het warm hebt. En dan ongemeen hard steken en een nare rode plek overlaten. Ik heb een bloedhekel aan ze. Gelukkig werk ik niet meer zo hard buiten....

Rob zei

Goede berichten Jan, houden zo!

Hanneke zei

Allereerst natuurlijk mooi dat de kahlereiwitten stabiel blijven!
Natuurlijk is dat een Dazenval. Moet wel zeggen dat ik als zeer actieveling in de paardensport hier nog niet veel postieve verhalen over heb gehoord(of er zijn er zoveel dat zelf deze val het niet aankan) maar goed voorals nog gebruiken wij hier veel knoflook(spray en door voer), jaag vliegen, muggen en dazen weg en zelfs ook nog mensen als je er maar genoeg van gebruikt.