23 sep 2008

Weer thuis en dank

Weer thuis:
Marlies is weer thuis. Dat is toch uiteindelijk dé plek waar je na een ziekenhuisbehandeling het beste geneest.
Gisterenmiddag, 23/9, kwam haar behandelend arts (plastisch chirurg Dr. Jongen) bij Marlies langs om de operatie nader uit te leggen.
Zoals ik al eerder schreef is de operatie technisch gezien gelukt. Maar, kort nadat de operatie was gestart bleek dat het geen routinematige klus zou worden. Het volgende was er aan de hand.
Marlies onderging een borstreconstructie waarbij de zgn. rugspiermethode werd toegepast. Daarbij wordt, de naam van de methode zegt het al, gebruik gemaakt van de grote rugspier. Die spier wordt naar voren geklapt en vormt vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van de reconstructie. Zonder die spier in principe geen rugspiermethode. En wat bleek?!
Die betreffende spier zat er niet (meer)! Die spier was geheel gedegenereerd tot niets.

In 1987 werd Marlies voor de eerste keer getroffen door borstkanker. Tijdens de operatie die daarop volgde zijn er zenuwen van deze spier (hoogstwaarschijnlijk per ongeluk) doorgesneden. Deze zenuwen waren onmisbaar voor de instandhouding van die spier.
Tja, dat was dus een groot probleem voor de chirurg. Gelukkig is het een chirurg die veel ervaring heeft met deze methode en wist zij met enige creativiteit ander spierweefsel los te maken om toch nog een reconstructie te realiseren. Een mens heeft kennelijk spieren zat.
Maar dit bleek niet het enige obstakel. Ook het weefsel op de plaats van de amputatie bleek er behoorlijk gecompliceerd uit te zien. Er zaten veel verklevingen en hard (litteken)weefsel. Ze moest er bij wijze van spreken met de beitel bij om om het geheel transplantatiegeschikt te maken.
Gelukkig is het de plastisch chirurg toch gelukt om de rugspiermethode technisch gezien succesvol af te ronden. Stel je voor zeg!

Het is nu nog te vroeg om de balans van de beide ingrepen op te maken omdat Marlies eerst goed moet genezen en opknappen van deze laatste ingreep.
Maar het gaat gezien de omstandigheden voorspoedig. Marlies heeft vanzelfsprekend nog veel wondpijn, maar dat is gezien de grootte van de ingreep normaal.

Dank:
Veel bloglezers, vrienden, buren en familie hebben Marlies (ons) sterkte en beterschap gewenst. Die blijken van medeleven hebben ons erg goed gedaan.
Hartelijk dank daarvoor! :)

Weer thuis !

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed om te lezen.
Spoedig herstel gewenst.

Hans Blom
Almelo

Anoniem zei

heel mooi om te lezen dat het er bij jullie een stuk positiever eruit ziet.

groetjes frits m

Unknown zei

Hoi,

wat een mooi bericht lees ik hier.
Ik heb de volgende blog natuurlijk ook al gelezen en zie dat het dus heel goed gaat!

Super!
Beterschap voor de rest van de genezing!!!

Liefs van Jacomijn.

Ps. leuk dat er reacties hier staan van (oud)collega's...hihi