Beste jongens en meisjes.
Wat lezen jullie op de foto hiernaast?! Taalkundig niet helemaal correct, maar de meest simpele ziel die nog net in staat is om eenvoudige zinnetjes te lezen, begrijpt wat hier staat:
Bij ons, Jan en Marlies ten Voorde, werd in 2006 kanker geconstateerd. Bij Jan de ziekte 'Kahler'(beenmergkanker) en bij Marlies voor de 3e keer borstkanker. In deze weblog beschrijven wij het ziekteverloop, de (ziekenhuis)behandelingen- en het genezingsproces. Indien u na het lezen wilt reageren kan dat via het emailadres: reactie@tenvoorde.me
Blijkt er plots ook nog een fistel bij een kies in de onderkaak te zitten. Potverdorie nog eens aan toe. Nu dat weer. Natuurlijk bij een probleemkies die in het verleden al verschillende keren ellende heeft veroorzaakt in de vorm van ontstekingen aan de wortelpunt e.d. Zowel de tandarts als de kaakchirurg hebben alleen al aan die kies behoorlijk verdiend. Vanaf maandag 4 december na 12.00 uur is dat niet meer mogelijk. Dan gaat die kies eruit. " De kies is niet meer te redden. Die moet eruit", sprak m'n tandarts spijtig. Hij constateerde naast een hopeloze kies ook een behoorlijke inkomstenderving! Nou maar hopen dat het daarbij blijft...:(:(:(
Na terugkomst van deze therapie zijn wij naar het spreekuur van Dr. Zivago ( de behandelend chirurg van Marlies) gegaan. Ondanks de gebruikelijke drukte op dit spreekuur nam hij alle tijd om naar de klachten van Marlies te luisteren en te onderzoeken. Marlies vertelde hem dat zowel onze huisarts als de verpleegkundigen in Hoogeveen vonden dat het operatiegebied er raar en vreemd uitzag. Daarbij merkten deze beide partijen wel op dat zij niet zoveel ervaring hadden met dergelijke operaties. Ja, ook onze huisarts had in zijn praktijk nog niet eerder met een dubbele borstamputatie te maken gehad.
De chirurg was minder verontrust over de situatie. Hij vond wel dat het gebied strak en hard aanvoelde en kon zich voorstellen dat dit de door Marlies beschreven klachten veroorzaakte. Hij vertelde verder, dat het vervelende in deze situatie is dat het bestraald gebied betreft. Na intensieve bestralingen treden vaak complicaties in het genezingsproces van relatief grote wonden op. Het genezingsproces verloopt moeizamer en duurt daardoor ook vaak langer. Tevens zag hij dat vooral bepaalde hechtingen (huid-ankers) het straktrekken van het operatiegebied veroorzaakte. Deze ankers zijn bedoeld om hechtingen van de operatiewond te ontlasten.
Hoewel de chirurg deze complicaties nog niet eerder in deze hevigheid heeft gezien, is hij ervan overtuigd dat de klachten na enige tijd (2 á 3 maanden, wanneer de hechtingen helemaal zijn opgelost) zullen verdwijnen. Door de uitvoerige uitleg van de chirurg is Marlies enigszins gerustgesteld. Helaas moet zij nog enige tijd op de tanden bijten. Maar zij heeft vertrouwen in deze uitleg en hoopt dat de komende 6 weken (de resterende tijd van 3 maanden na de operatie) snel voorbij zullen gaan.