30 jul 2007

Beter weer en Marlies

Beter weer:
Daar zitten we dan in de regen. Vakantie 2007. Mark en Jasper druk in de weer met vrienden op de camping en wij......Wij kijken door de beregende vensters van de voortent wezenloos voor ons uit. Het regent al weken. Om manisch depressief van te worden. We zwijgen allebei. We zijn inmiddels tegen elkaar uitgekletst en hebben daarmee alle onderwerpen zo'n beetje besproken.
Ook onze boeken of kranten kunnen ons in deze omstandigheden niet boeien. De huisarts hebben we al gebeld, maar die wil ter preventie voor een dreigende chronische depressiviteit geen prozac voorschrijven.

Het bovenstaande schreef ik enkele dagen geleden in concept. Inmiddels is het woensdag 1 augustus. Nieuwe maand, nieuwe mogelijkheden zullen we maar zeggen. De zon schijnt volop en ook voor de komende dagen is zomers weer voorspeld.
We zien het dus weer helemaal zitten.......Hoewel?!.....

Marlies:
Maandag 30/8 zijn wij voor Marlies daadwerkelijk naar onze huisarts in Enschede geweest.
Marlies had de afgelopen dagen toenemende pijn op haar borst. De pijn was gestegen van niveau 5 naar niveau 8. Een aanmerkelijke toename dus. Ze kon het bijna niet meer volhouden en het dreigde zelfs al haar vakantieplezier te vergallen.

We hadden hiervoor eerst contact gezocht met Dr. Said van de pijnkliniek in Groningen, maar die was juist die dag met vakantie gegaan. Z'n vakantieadres wilden ze ons niet doorgeven.
Toen hebben we onze huisarts maar weer eens gebeld.

Tja, de huisarts kon er ook niet veel aan veranderen. Opvallend in deze ontwikkeling is dat de toename van deze pijn is ontstaan na het gebruik van een nieuw medicijn. Met dat medicijn is Marlies nu gestopt en gebruikt nu, op advies van haar huisarts, weer de eerder gebruikte medicatie. Met dat 'oudere' medicijn had Marlies iets meer positief resultaat. Hopelijk komt dat resultaat snel terug.

Het blijft tobben met de situatie van Marlies. :(:(

26 jul 2007

MRI. Groot bloedonderzoek. Marlies en Assen

MRI:
Vrijdag 20 juli jl. was ik weer aan de beurt voor een MRI-onderzoek. Enkele maanden geleden had ik toenemende pijn in mijn linkerheup. Soms kon ik van die pijn bijna niet meer lopen. Het opmerkelijke was, dat er ook dagen waren dat ik geen pijn had en ik kon lopen als een kievit. Vreemd dus. Omdat ik toch enigszins bang was voor de opnieuw actief wordende tumor op m'n heiligbeen (plasmocytoom) besprak ik dit met m'n behandelend internist. Deze besloot tot dit MRI-onderzoek. De uitslag hoor ik na onze vakantie (na 16/8 dus). Ik maak me niet zoveel zorgen(meer), omdat het lopen nu alweer stukken beter en soepeler gaat dan enkele maanden geleden.

Bloedonderzoek:
Dinsdag 24/7 werd er, voorafgaand aan mijn 2 wekelijkse cocktail onderhoudsmedicijn, bloed afgetapt voor het twee maandelijkse grote bloedonderzoek. Ik heb er in onze webblog al vaker over geschreven. Dit bloedonderzoek is erg belangrijk voor de status quo van mijn ziekteverloop. Daarin wordt o.a de mate van M-proteïne bepaald en dat geeft weer aan hoe het met de ontwikkeling van de kahler is gesteld. Altijd weer spannend! Ook deze uitslag hoor ik na onze vakantie.

Marlies:
Hoe is het met Marlies. Nou, niet beter, maar ook niet slechter. Hetzelfde beeld zoals dat staat beschreven in de vorige blog. Maar, ondanks alle lasten is het aan haar niet vaak te zien of te horen. Ze doet haar ding en geniet van haar welverdiende vakantie. Knap hoor!

Assen:
Ik kan natuurlijk meteen beginnen te klagen hoe erg het allemaal is met al die regen, maar dat doe ik niet. Ik realiseer mij terdege dat het een luxe-probleem is en blijft. Je kunt het ook slechter treffen. Kijk maar naar Engeland en de weggewaaide kampeerders op de eilanden.
Ondanks dat de vogels hier met paraplu's over de camping vliegen en de regenwormen in onze voortent komen schuilen, houden wij de moed erin. Volgens voorzichtige voorspellingen zal het halverwege volgende week beter worden, dus daar wachten we nog even op.
Ach, Mark en Jasper vermaken zich bijzonder goed en daarmee is onze vakantie al voor 70% geslaagd. De overige 30% halen we uit een goed boek en een goed glas wijn.....hik :)
Ik had er graag live-beelden bijgeplakt, maar ik typ dit blogje in een bibliotheek in Hoogeveen. Op die terminals is het niet mogelijk om externe bestanden (foto's e.d.) aan deze blog toe te voegen. Ook dat dus na onze vakantie.

17 jul 2007

Algemene stand van zaken en vakantie(blog)

Hoe staat het met de ten Voordetjes
Jan:
Met mij gaat het onverminderd goed. Ik voel me prima en m'n conditie blijft ook constant. De lasten, zoals de verschillende vormen van huiduitslag en puistvorming, nemen ook af. Kennelijk herstelt m'n weerstand zich goed. Sommigen puisten doen nog een poging om dit even te testen, maar dit wordt steeds vaker in de kiem gesmoord. Ik hoef in ieder geval geen anti-biotica meer te slikken.

De tandarts adviseerde mij onlangs enkele behandelingen door een mondhygiënist. Tengevolge van de verminderde weerstand werd mijn gebit een walhalla voor bacteriologische tandbedervers. Ondanks intensief dagelijkse onderhoud worden er kennelijk toch te weinig van die onzichtbare rakkers geliquideerd. Hierdoor ontstaan kleine ontstekingen aan het tandvlees. Indien ik er niets aan doe, loop ik over enkele jaren met een kunstgebit. Ik heb al steunzolen, een stoma en een bril. Een kunstgebit erbij zie ik dus even niet zitten. Na de vakantie ben ik aan de beurt bij een mondhygiëniste!

Marlies:
De situatie bij Marlies is er niet beter op geworden. Ondanks de fysiotherapie, de zwemtherapie en de medicatie is de pijn zelfs toegenomen. Ze heeft het idee dat dit door de nieuwe medicatie wordt veroorzaakt. Vandaag, woensdag 18/7, heeft Marlies contact gehad met haar Groningse arts van de pijnkliniek. Deze wist het nu ook niet meer en adviseerde te stoppen met de medicatie om te kijken wat er gebeurt. Na de vakantie zal de situatie opnieuw worden bekeken.

Vakantie:
Tengevolge van onze situatie konden wij vorig jaar niet naar onze vakantiebestemming in Frankrijk. Dat werd dus een camping in Assen. De camping was uitstekend. Daar mankeerde niets aan. Maar het weer...........regen, regen, regen. Heel bar. Dat willen we dit jaar niet nog een keer. Dus hebben we niets besproken. We hebben gewacht op een weersverwachting van redelijk tot mooi weer.
Op de laatste aankondiging voor een nieuwe blog had ik een link naar www.buienradar.nl geplaatst. Daarop was de weersverwachting voor de komende 14 dagen te zien. Wij hebben daar dagelijks op gekeken om te zien hoe de voorspelling eruit zag. Nou, die voorspellingen wisselden sterk. 's Morgens werd in onze voorgenomen vakantieperiode weinig regen voorspeld, maar 's-middags was dat beeld weer totaal tegenovergesteld. Op basis daarvan valt dus moeilijk iets over een langere periode te plannen. Dus: wij gaan zaterdag 21/7 gewoon naar de camping in Assen.
Mark en Jasper hebben er zin in en dat is voor ons een belangrijke stimulans. Als zij zich vermaken, doen wij dat ook.

Vakantieblog:
Ondanks onze vakantie probeer ik regelmatig een blog te schrijven. Ik heb geen laptop met internetverbinding, dus dat wordt even zoeken naar een campinggast met zo'n ding of anders een internetcafé. Daar kom ik wel uit :)
Indien jij, lezer van dit stukje, ook op vakantie gaat: geniet ervan en gezond weer terug!!

8 jul 2007

Chirurg Marlies en waterskiën

Chirurg Marlies:
Op verzoek van Marlies zijn al 3 afspraken voor een bezoek aan haar behandelend chirurg (dr. H.J.) verschoven. Dit in verband met de second opinion in Groningen. In afwachting van dat onderzoek had het geen zin om bij haar chirurg langs te gaan.
Maar woensdag 4 juli was het dan zover. Het verslag van de 2e opinion was door dr. Said oet Grönin'g naar dr H.J. te Hengelo gestuurd. We hadden een afspraak om 10.55 en waren al om 13.15 uur aan de beurt. Het wachten viel deze keer dus erg mee .........
Ach, we troosten ons in de gedachte dat iedereen graag alle aandacht wil van zijn of haar arts. Wij ook. En vooral dr. H.J. kijkt niet op 5 minuten.
Het bezoek leverde, zoals we hadden verwacht, niets nieuws op. HJ nam het verslag met ons door en bevestigde wat erin beschreven stond. Precies zoals dat in de twee vorige blogs ook al is vermeld. Doorgaan op de ingeslagen weg. De volgende afspraak is in februari 2008.

Waterskiën:
Donderdag 5 juli heeft de moeder van Marlies in goede gezondheid de leeftijd van 85 jaren bereikt. 85 en in goede gezondheid! Als die mogelijkheid er zou zijn, teken je daar natuurlijk meteen voor. En als je haar nu ziet, is het eind der jaren nog lang niet bereikt. Kwiek en vol levenslust. Nogmaals van harte moeder :):)
Alle reden voor een feestje dus. En dat hebben we gebouwd op zaterdag 30 juni jl.
Een onderdeel van dat feestje was een partijtje waterskiën voor de liefhebbers. Hartstikke leuk zeg!
Nee, Marlies en ik hebben niet meegedaan, maar wel enthousiast gekeken, gefilmd en natuurlijk foto's gemaakt.
Mark en Jasper waren met hun neven, nichten en enkele sportieve ooms en tantes natuurlijk wel druk in de weer op de (kabel)waterskibaan van het Rutbeek.
Voor Mark en Jasper was het hun allereerste waterski-ervaring.
"laten we maar dicht bij de start gaan zitten, want let maar op. Die vallen na een paar meter al in het water", voorspelde ik Marlies.
Wat schetst onze verbazing. Meteen bij de eerste poging blijven die knapen nog staan ook!!
Potverdorie, wat mooi om onze jongens zo bezig te zien!!

Als een volleerd skiër laat Mark zich aan het einde van de route
naar naar de kant glijden


Ja, en dan de jarige moeder van Marlies. Ze zag iedereen bezig en dacht: "Dat wil ik ook!". Ze koos voor een wakeboard, maar verloor daarbij steeds haar evenwicht. Daarbij vergat ze ook nog steeds de lijn los te laten, met als gevolg dat wij haar constant aan de overzijde van de vijver met een haak uit het water moesten vissen. "Je hebt 80 jaar geleden toch zwemdiploma's gehaald! Zwem dan terug!!", riepen we steeds. Maar ach, ze vierde haar verjaardag en het skiën is nogal vermoeiend, dus haalden we haar in een kruiwagen steeds maar weer op................................... maar niet heus natuurlijk:):)